Digital kompetens för dagen barn och unga — är det att våga, kunna, vilja, veta, kommunicera och självskatta?

 

Välkommen!

I mitt första inlägg kommer du att få läsa om digital komptens utifrån elevens perspektiv. I dagens samhälle är det viktigt för våra barn och unga att kunna använda den teknik som är vanlig i dagens samhälle. Barnen behöver tidigt lära sig att använda och ”se nyttan” med olikadigitala verktyg.

Vad är digital kompetens för dagen barn och unga?

Våga!  Kunna!  Vilja!  Veta! Kommunicera!  Nåbarhet!,  Självskatta!  — Är det här viktiga nyckelord för dagen barn och unga?

Kunna använda it i sin skolvardag för att på så sätt nå olika kunskapsmål

De ska kunna på olika sätt kommunicera med hjälp av digitala teknik, det kan vara att blogga, skype, sms och det som jag inte har någon aningen om.

De ska kunna skriva och använda en lämplig etik i sitt skrivande när det publiceras. Här finns det en stor och viktig gråzon just nu eftersom många tror att man kan publicera vad som helst utan urskiljning fast det blir offentligt.

Självskattning av kunskaper och betyg är en viktig del och här är det lämpligt att använda digitala verktyg/program. Genom att eleven tar ett större ansvar i detta och kan kommunicera och få pedagogiska tips av undervisande lärare så kommer insikt, motivation och självuppfattning att kunna stärkas.

Lämpliga bildstöd när de redovisar olika arbeten muntligt är också det en viktig kunskap. Här gäller det för eleven att förstå att bilder förstärker det som de redovisar inför sina klasskamrater och det skapar ytterligare inlärningstillfällen och förståelse för de som lyssnar. Utvecklingen går snabbt framåt och här finns mängder av program som är lämpliga att använda och som exempel kan vi nämna Prezi, Keynote eller det gamla hederiga Power Point.

Det optimala för dagens skola och framtidens skola vore att det utvecklades nya typer av läromedel och kan anpassas utifrån den nivå som eleven befinner sig på. De flesta webb-baserade läromedel är baran en kopia av läroboken och här skulle det behövas ett nytänkande bland både pedagoger och läromedelsförfattare, Självrättning, talsynteser, olika nivåer och övningar är viktiga för framtiden. Att läromedlet kan nås från telefoner, i-pad och datorer är en självklarhet. Sen kan jag inte idag sia om vad som kommer att vara framtidens digitala redskap eftersom allt går så fort.

Eftersom det finns ett uppsjö av information på nätet är det viktigt för dagen barn och unga att kunna sovra och värdera den information som de möter. Vad är sanningar? Vad ska jag använda när?

En del tankar har jag hämtat från Synligt lärnade som är utgivet av Sveriges kommuner och landsting, de flesta tankar och åsikter kommer från mina funderingar och tankar.

 

Om evakleveholt

Arbetar som 1-7 lärare på Aspenskolan i arbetslaget Alfa 1. Är också intresserad av ny teknik och tycker att det är roligt att använda olika program tillsammans med eleverna.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Digital kompetens för dagen barn och unga — är det att våga, kunna, vilja, veta, kommunicera och självskatta?

 1. pereriksimonsson skriver:

  Våga och kunna ”misslyckas” är också en nyckelkompetens eller kanske en ”BigSeven” färdighet !
  Digitala läromdel som både pedagoger och elever är medskapare till börjar också dyka upp (enligt förlagen själva – jag har inte undersökt saken närmare)
  Wikimedia är troligtvis en av världens största demokratiska samarbetsprojekt. Ett kreativt verktyg där den som vill kan bidra med sin kompetens och intresse. Ge och få feedback, inte bara för ”pedagogens byråda”. Det är en otrolig kick att se tusentals läst och kommenterat! Det behövs också fler kvinnliga skribenter/elever som redaktörer som speglar andra typer av artiklar. Kanske uppslag för en projektansökan? //SimonssonPE

  • evakleveholt skriver:

   Vågar vi inte misslyckas så kommer vi inte vidare i vår utveckling. Ett ypperligt tillfälle att lära sig är att lära sig genom mina egna och andras misstag.

   Våga, ge inte upp, se möjligheter och lyft blicken och kolla på det som du håller på med från ett annat perspektiv!

 2. Per-Erik Simonsson skriver:

  The Big five – Göran Svanelid
  http://svanelid.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s