Hur går vi vidare? Tankar efter redovisningarna och höstens arbete…..

20131123-111340.jpg

Det är härligt att få fundera över hur vi går vidare på rektorsnivå och kommunnivå. Helt plötsligt finns det en massa tankar och funderingar och hos oss försöker vi bena ut de olika utvecklingsmålen för att höja vår måluppfyllelse.

Kan vi få säkrare bedömningar?  

Kan rätt person i organisationen göra rätt sak så att varje individ får fokusera på sitt huvuduppdrag?

Vi måste fortsätta den viktiga diskussionen kring hur vi utforma uppgifterna och undervisningen. 

Ska vi sätta fokus på de olika förmågorna som ska uppnås i de olika ämnena ännu mer?

Behöver vi jobba språkhöjande -d.v.s. arbeta med specifika ord och begrepp inom alla ämnen så våra elever får en bättre förmåga att läsa och förstå texter?

Som jag ser det behöver vi nu ha två olika vägar som löper parallellt med varandra. Det bör finnas en på rektorsnivå och där ser jag ett samarbete mellan rektorsområde 1 och 4 eftersom vi har gemensam skolledare och kan få vinningar mellan oss om vi delar på utvecklingsmålen som ska utvecklas hos oss. Viss utveckling kan inte ske på en för stor arenan utan det bör finnas relationer, spontana samtal, relationer mellan personal om vi ska få en lärande organisation där erfarenheter och ny forskning diskuteras. IKT- utvecklingen bör integreras i den pedagogiska diskussionen mycket mer och det gäller att vi inte bara göra samma saker som tidigare med den digitala tekniken. Hitta nya sätt, tänk smartare, samarbete, dela erfarenheter, använd tiden till huvuduppdraget – det här ger utveckling rent kvalitetsmässigt och bör ge en högre måluppfyllelse.

På kommunnivå behöver det finnas grundläggande fortbildning kring IKT, övergripande tankar och arenor där vi kan synliggöra erfarenheter, modeller, pedagogiska diskussioner i podcast eller rent ämnesmässigt eller åldersmässigt i olika diskussionsgrupper.

Resurssidor för pedagoger och elever bör göras gemensamt och Skolarenan skulle kunna vara en väg. Ystads skolväska har byggts ut och är levande och för att vår sida ska utvecklas behövs ett ansvar för att driva den utvecklingen framåt.

Våra hemsidor inom skolan behöver förbättras och det är viktigt att det finns möjlighet att knyta olika klassbloggar så att det blir lätt att hitta vidare. Som det är nu är det mycket krångligt att komma till skolornas hemsidor.

Jag tycker att Årstaskolan har lyckats bra i Stockholm att dels finnas i den gemensamma för Stockholms stad och sedan knyta sina aktuella bloggar på samma sida. Årstaskolan

De driver samtidigt ett utvecklingsarbete kring att synliggöra elevernas arbeten och jag tycker verkligen om deras Bibblis där de lägger ut böcker som eleverna har skapat digitalt. Digitalt bibliotek

För att säkerställa bättre tekniska förutsättningar/uppdateringar så behöver vi inom kommunen utveckla smartare lösningar eller ställa kvalitetskrav på våra leverantörer.

Vad behöver vi?

Leverantörer vars tjänster går att streama utan störningar.

Smartare uppdateringsrutiner när det gäller iPad eller rätt person gör uppdateringarna. Pedagogen behövs till pedagogiska tankar och inte till att under tidspress uppdaterar appar eller program.

En fullt utvecklas lösning kring hur vi överför arbeten från iPad till vårt nät. Bygg ut skoljobb/ skoljobb mottagare och gör flera mottagare t.ex på arbetslagsnivå. Som det är nu kan det bli svårt att hitta elevernas arbeten. Det måste även finnas möjlighet att överföra större filer än nu. En bok som är skapad med bilder och ljud skriven av en normal elev i år 4 blir för stor att överföra på det här sättet.

Om vi har kvar Unikum så behöver det finnas ett mer flexibelt sätt att använda plattformen. Har jag en annan lösning en alla de steg som de vill att jag ska göra så ska det lätt gå att göra det. Det måste även finnas möjlighet att spara filmer där som är 4-5 minuter långa. Allt vill vi inte lägga ut på Youtube.

Vi behöver även pedagoger som tar ett gemensamt ansvar för vår gemensamma IKT-park på skolorna.

Pedagogiska diskussioner med fokus på kvalitetshöjande åtgärder eller arbetssätt.

Samarbete mellan olika yrkesgrupper för att vi tillsammans arbetar mot gemensamma mål.

Hur går vi vidare?

Vi jobbar med vårt huvuduppdrag och använder IKT integrerat på smarta sätt, pedagogen kan göra rättvisa bedömningar och eleven kan få möjligheter att visa sina kunskaper och förmågor på flera olika sätt.

Vi samarbetar på smarta sätt så att rätt person är den som tar rätt uppdrag så kommer utvecklingen att gå snabbare och vi kan fokusera på att höja kvalitén i vårt huvuduppdrag.

Vi jobbar vidare med utveckling på olika nivåer inom kommunen och vi samverkar för att få den smartaste lösningen.

Vi samverkar med eleverna och använder dem som kunniga personer när det gäller IKT och vilka möjligheter som finns med det kopplat till de mål som de ska uppnå.

Tillsammans är vi starka! 

Vi vill-vi kan- vi vågar!!

framtiden

Om evakleveholt

Arbetar som 1-7 lärare på Aspenskolan i arbetslaget Alfa 1. Är också intresserad av ny teknik och tycker att det är roligt att använda olika program tillsammans med eleverna.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Hur går vi vidare? Tankar efter redovisningarna och höstens arbete…..

 1. Camilla Östlund skriver:

  Ja det är lätt att ha visioner. Ett stort misstag som gjordes hos oss i Ro1 nu i starten och som jag anser måste förändras vid en ev framtida satsning, var att endast en pedagog per skolenhet gavs möjlighet att gå kursen. Jag kan se sådana otroliga vinningar om ett mer nära samarbete hade varit möjligt och en mer synlig ”röd tråd” ,mellan de projekt som bedrevs/bedrivs. Nu var vi spridda öar som gjorde sitt efter sitt eget huvud. Dock med individuellt goda resultat, men utan någon anknytning sinsemellan. Jag kommer att fortsätta och avsluta de arbeten som vi har på gång och presenterar på vår no-blogg. Sedan får vi se vad framtiden har att ge……..

  • evakleveholt skriver:

   Visioner är viktiga tycker jag. Det måste finnas något som syftar framåt där vi funderar vidare.

   Jag håller med dig om att det är viktigt att samarbeta i arbetslagen och hos er finns det många intresserade och ni har världens chans att skapa något bra och genomtänkt hos er.

   Vilken röd tråd kommer vi att ha i arbetslaget när det gäller IKT det är väl en bra fråga eller hur ska vi arbeta pedagogiskt där IKT är integrerat i vår planering och vårt genomförande.

   Har precis läst en avhandling där IKT till och med kan försvåra kunskapsinlärningen om det inte finns en genomtänkt pedagogiskt tanke.

   Nu finns det nyckelpersoner på alla våra enheter förutom Mehedeby, ni är viktiga i det fortsatta arbetet.

 2. helbj skriver:

  Reblogged this on helena and commented:
  Tankar från Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s