Undervisa i läsförståelse

Just nu är det mycket som skrivs om läsförståelse och hur man kan träna de olika förmågorna som är viktiga för barnen/ungdomarna att kunna.

Här kan du se en föreläsning: Den kommer att försvinna den 16/1 står det. Hon kommer att ha ytterligare en föreläsning i början av februari och jag lägger ut den om jag hittar den.

Barbro Westlund föreläser

Eftersom ovanstående film har tagits bort så har jag letat upp en del som finns på youtube angående detta:

Här kommer en film om strategin att kunna förutspå.

Här är förmågan att kunna göra inre bilder.

Förmågan att förstå

Vill du ha fler exempel så finns det många om du bara söker på läsförståelse på Youtube.

Om ni läser vidare på denna sida så får bekanta er med de kanadensiska lärarnas förmågor som kan skilja sig från vad svenska lärare uppfattar som viktigt när det gäller läsförståelse.

läsförståelse

Här har ni en del mallar som ni kan använda er av när ni tränar läsförståelse och de förmågor som ger en djupare förståelse av det lästa.

blanketter/dokument – läsförståelse

Under april så kommer det ett arbetsmaterial som heter en läsande klass. Det kommer att finnas lärarhandledning och texter. Håll utkik och följ utvecklingen av sidan. Redan nu kan du titta på filmer som finns på sidan.

Jag tror att det här kan bli en riktig guldgruva och som kan leda till en utveckling av läsförståelsen för våra elever i den svenska skolan.

En läsande klass

Jag vill avsluta med följande ord som Barbro Westlund sa på den föreläsningen som jag lyssnade till. Fri tolkning av mig.

Det är viktigt att använda tiden i klassrummet till rätt saker! Tro inte att läsförståelse kommer av sig själv – det behövs undervisning!

bok

Om evakleveholt

Arbetar som 1-7 lärare på Aspenskolan i arbetslaget Alfa 1. Är också intresserad av ny teknik och tycker att det är roligt att använda olika program tillsammans med eleverna.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s