Tips på IKT kopplat till läsförståelsestrategier – ord och uttryck!

Här kommer lite tips på hur du kan använda IKT kopplat till ord och uttryck.

När det gäller nya ord så kan du leta upp bilder och skriva ordet på bilden så att eleven både kan läsa ordet och se på bilden. Du kan använda http://pixlr.com/ på datorn eller PS Touch på iPad. De här orden kan du sedan lägga in i ett bildspel och ni tittar och pratar om orden lite då och då. Eleverna kan göra detta själva när de blir lite äldre.

20131005-075953.jpg

Du kan även samla orden i ordmoln och spara dem på det sättet.

Ordmoln Wordle Svenska 250

Wordle (www.wordle.net/)

Vill du att eleven ska kunna repetera där hemma kan du enkelt göra en film där du låter bilder med ord rulla med din eller elevernas förklaringar. Du behöver en Youtube-kanal för att enkelt kunna hantera dina filmer.Gmail och Youtube

Din film kan du skapa genom att lägga in dina bilder i ett vanligt bildspel som Powerpoint och sedan spela in det som visas på skärmen med exempelvis  Screencast-o-matic. Sedan lägger du upp det på din Youtubekanal och ger eleverna länk eller lägger upp filmen på en klassblogg. Jag har provat att lägga upp filmer när det gäller ord och begrepp och eleverna har mycket goda kunskaper när det gäller att förklara de ”nya”orden. På klassens blogg kan jag se att det har varit 50 klick på filmen under en dag vilket visar att eleverna går in och kollar på filmerna.

Film med ord och begrepp – Gotland

Jämtland

Om du hellre vill jobba med hjälp av iPad kan du göra dina bilder i PS touch och sedan lägga in dessa i iMovie för att slutligen lägga på ljud.

Vill du kolla av vad de tror att ett ord betyder eller ge synonymer kan du använda http://padlet.com/ Då bygger du en digitalvägg där du och dina elever kan skriva. Du lägger upp frågan och eleverna loggar in med adressen till den sida som du skapade och sedan är det bara att börja skriva.

I klassrummet pratar eleverna i par när de tränar orden och begreppen. Jag har även berättat att de kan dra ner ljudet på filmen och själva förklara orden på filmerna. När de kan berätta till filmen så vet de att de kan. Just nu använder jag det här arbetssättet i SO:ämnena eftersom eleverna möter så många nya ord i de filmer och läromedel som vi använder.

Om evakleveholt

Arbetar som 1-7 lärare på Aspenskolan i arbetslaget Alfa 1. Är också intresserad av ny teknik och tycker att det är roligt att använda olika program tillsammans med eleverna.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tips på IKT kopplat till läsförståelsestrategier – ord och uttryck!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s