De flippade utvecklingssamtalen är genomförda!

Då har jag genomfört de flippade utvecklingssamtalen för vårterminen 2014. I höstas provade jag det här arbetssättet för första gången. Eleverna får förbereda sig i skolan och plocka fram sina styrkor och sina utvecklingsmål för att sedan spela in en enkel film med hjälp av iMovie.

Orsaken till att jag arbetar på det här sättet är att eleven tränar sig i att sätta ord på sin egen kunskapsutveckling och de tar ett större eget ansvar och inflytande över sin utbildning. Eftersom de har satt ord på sina styrkor och utvecklingsmål så är eleven mycket medveten och vi får ett bra coachningstillfälle när vi träffas. Vi kommer djupare i våra diskussioner kring hur man kan utveckla sina kunskaper utifrån det som eleven redan har berättat på sin film. Föräldrarna är även de förberedda eftersom de har lyssnat på elevens filmer innan samtalet.

Den här gången så gjorde eleverna 2 filmer. En film där de berättar om sina styrkor och en film där de berättar om sina mål. Det blev lättare för eleverna att fokusera på en sak åt gången. Vi har även en begränsning med hur stora filer som går att lägga på elevernas lärplattform UNIKUM så även det är en orsak.

Innan samtalet har eleverna förberett sig genom att arbeta fram ett underlag som de har med sig när de gör sin film. Vi undervisande lärare hade även tips på utvecklingsmål utifrån våra erfarenheter när det gäller klassen och deras kunskaper. De hade det som hjälp när de arbetade fram sina mål. Innan de spelade in hade vi ett kort samtal kring det som eleven hade skrivit och sedan kunde det komma något mer individuellt tips.

Här är underlagen:

Mina styrkor

Mina utvecklingsmål

Här kommer ett exempel på hur några elever i år 4 kan berätta om sig själv, sina styrkor och sina utvecklingsmål.

Här kommer stöd i LGR 11:

  • Läraren ska ta hänsyn till varje enskild individs behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande.
  • Läraren ska stärka elevernas vilja att lära och elevens tillit till den egna förmågan.
  • Skolans mål är att varje elev successivt utöver ett större inflytande över sin utbildning……
  • Läraren ska utgå från att eleverna kan och vill ta ett personligt ansvar för sin inlärning och för sitt arbete i skolan.
  • Läraren ska samverka med föräldrarna och informera…….

Om evakleveholt

Arbetar som 1-7 lärare på Aspenskolan i arbetslaget Alfa 1. Är också intresserad av ny teknik och tycker att det är roligt att använda olika program tillsammans med eleverna.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till De flippade utvecklingssamtalen är genomförda!

  1. sofialooberger skriver:

    Vad roligt att se. Tänker att vissa saker som T.ex.”jag är bra på” är något som vi inom förskolan skulle kunna sno ideen och använda oss av mera i förskolan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s