Visst är vi sugna på personlig utveckling! Men det kan kosta på att bli medveten om sina brister.
Idag fastnade jag för att bli medveten om mina brister eller en organisations brister. Den största utvecklingspotentialen ligger förmodligen i våra brister. Ett bra förändringsarbete är förebyggande och kontinuerligt samt livslångt och vad kan vara bättre än att ta tag i bristerna och bli medveten om dem.
Men hur ska man då bli medveten om bristerna där den största förändringspotentialen finns?
Ett viktigt hjälpmedel är kanske samtalet med andra människor. I samtalet kan man bli medveten om förändringar hos sig själv som är nödvändiga eller i organisation där jag befinner mig. Oftast begränsar man sig i sin egen tanke och tänker inte tillräckligt kreativt och nytänkande. Om man tillsammans med andra diskuterar och identifierar bristerna så kommer det automatiskt utveckling och förändring.
Skapa visioner och målbilder, lev i förändringsprocessen tillsammans med andra, samtala, var kreativ och titta på omvärlden.
Omedveten inkompetent? – Medveten inkompetent? – Övning för att åtgärda brister? – Medveten kompetent? – Omedveten kompetens? (Tyst kunskap som finns i ryggmärgen)
En ganska jobbig process här ovanför!
Våga tänka utanför Boxen!
Det här är tankar efter att ha läst Förändring som tillstånd skriven av Bo Ahrenfelt.
Intressanta tankar och en bra reflektion!
Men när ska vi ta oss tid för samtalet?
För att du, jag och våra kollegor inte ska fastna så borde samtalet uppmuntras.
Tid för reflektion tillsammans, men också för utveckling!
Reflektion, tänka högt och ta vara på kreativitet är nog en framgångsfaktor för utveckling. Kanske dags att ta sig tid och prioritera det. Gillar utveckling, samtal som leder framåt.
Ping: Blogglan har landat – driva utveckling – självförtroende #Blogg100 | helena
Blogglan landade enkelt och smidigt men blogg100 var svårfångad!
Ping: En begrundande tanke om en reflekterande text #Blogg100 | helena