Språkutvecklande arbete

Idag tänker jag ge lite tips kring språkutvecklande webbtjänster och appar.

Webbtjänster

Under http://www.elevspel.se/ kan du hitta många användbara övningar.

Eleverna kan träna stavning, jobba med motsatser och synonymer, träna meningsbyggnad och sätta ut rätt skiljetecken.  Det finns övningar i olika skolämnen. Det som är viktigt är att du som lärare tipsar utifrån det behov som eleven har.

Om du har elever som behöver utveckla sitt ordförråd utifrån ett svenska som andraspråks-perspektiv kan du använda dig av http://www.digitalasparet.se/. Där kan eleverna bygga upp sitt ordförråd utifrån teman, läsa enklare texter och svara på frågor mm. Återigen så är det viktigt att du som lärare kan hitta de övningar som passar dina elever.

Om du använder iPad så finns det en hel del appar som kan vara användbara. Det är svårt att hitta appar som passar de äldre eleverna.

Om du har äldre elever som behöver träna läsinlärning så är appen LäsKod bra. Den är uppbyggd i olika nivåer och mot slutet så får eleverna träna diktamen av vanligt förekommande ord. Den passar även in i det vanliga bokstavsarbetet i förskoleklass eller ettan.

I appen Läsa och förstå kan eleverna träna enklare lästräning genom att läsa frågor och ge rätt svar till frågan, se en bild och koppla rätt mening till bilden, läsa meningar och välja bilder samt välja rätt slut till en mening. Den passar elever från åk ett upp till 3:an.

Kors &Tvärs är en app som passar in under det första skolåret. De tränar stavning av enklare ord med hjälp av korsord.

Happis Ord kan användas för att bygga upp ordförråd. Barnen ska sedan leta upp vad orden har gemensamt och stava det ordet.

Ordens Magi är en användbar app i den första läsinlärningen. Då kanske du använder de flyttbara bokstäverna.Men du kan också använda stavningsquizet. Där finns färdiga listor i appen som eleverna får upplästa och de ska stava till ordet. Sen kan du lägga in egna listor till eleverna.

IMG_0375.PNG

Om evakleveholt

Arbetar som 1-7 lärare på Aspenskolan i arbetslaget Alfa 1. Är också intresserad av ny teknik och tycker att det är roligt att använda olika program tillsammans med eleverna.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s